ASN Live Zwolle

ASN Live Zwolle
Klimaatambities
di 09 sep
Zwolle

Op dinsdagavond 9 september vond in de Overijsselse hoofdstad Zwolle de tweede 'ASN Live' plaats. Doel van deze talkshow: in gesprek gaan met klanten en iedereen geïnteresseerd in duurzame ontwikkeling over thema's die belangrijk zijn voor een duurzame wereld. Bij deze tweede ASN Live staan klimaatambities en de brug naar het grote publiek centraal. De zaal in het vernieuwde poppodium Hedon zit helemaal vol.

 

Waarom Zwolle?, vraagt presentator Leon Verdonschot aan ASN-directeur Jeroen Jansen. "De provincie Overijssel is voorloper op het gebied van duurzaamheid en heeft een Energiefonds opgericht om te investeren in duurzame energie. Wij beheren dit Energiefonds."

 

Klik op het onderwerp waarover u wilt lezen:
- Klimaatambities en de brug naar het grotere publiek
- De wereld van Olaf Koens
- Duurzaam ondernemen
- Anderen inspireren

 Ecoland TV
Het weer is energie in beweging, altijd anders en daarom zo fascinerend, vindt meteoroloog Reinier van den Berg. Hij is al sinds 1989 bij het grote publiek bekend als de weerman bij RTL 4. "De afgelopen 25 jaar heb ik het klimaat enorm snel zien veranderen", zegt Reinier van den Berg. " Het weer wordt echt warmer en extremer."

 

"Wordt het daarom geen tijd om op tv een klimaatverwachting te gaan presenteren in plaats van een weersverwachting?", vraagt Jeroen Jansen. "Absoluut. Daarom ben ik ook bezig met de oprichting van Ecoland-tv, een duurzame tv-zender waarop je 24 uur per dag programma's kunt zien over klimaatverandering en over de kansen en noodzaak van duurzaamheid. Zo willen we bijdragen om Nederland duurzamer te maken."

 

Klimaatneutrale mobiliteit
Carola Wijdoogen is programmadirecteur Duurzaam Ondernemen bij NS. Z "NS is een van de grootste energieverbruikers in Nederland. Ons beleid is gericht op CO2-reductie. Zo willen we dat al onze treinen in 2018 klimaatneutraal rijden. In 2020 moet NS 50% energie-efficiënter zijn." Hoeveel windmolens heb je nodig om zoveel duurzame stroom op te wekken, wil Reinier van den Berg weten. "De hoeveelheid stroom die nodig is voor zo'n 400.000 huishoudens, een stad ter grootte van Amsterdam", antwoordt Carola Wijdoogen. Iemand uit de zaal rekent voor dat daarvoor dan zo'n 200 windmolens nodig zijn.

 

(H)eerlijke koffie
'Duurzaam' is zo langzamerhand een onwerkbaar begrip geworden, vindt Timmo Terpstra van koffiebranderij Peeze. "Keurmerken hebben allemaal hun eigen uitgangspunten. Voor consumenten is het moeilijk te achterhalen wat nu echt duurzaam is. Wij proberen duurzaamheid op onze eigen manier in te vullen. Kwaliteit staat voorop. Onze koffie is verantwoord, maar dan in de héle keten. People en Planet staan daarbij centraal. Wij hebben ook als eerste klimaatneutrale fairtrade koffie geïntroduceerd. Nieuwe ontwikkelingen volgen we op de voet. Zo willen we gaan werken met verpakkingsmaterialen van natuurlijke afkomst die ook biologisch afbreekbaar zijn."

 

Terug naar boven

 


 

 

Duurzaamheid in Rusland ver weg
Na een optreden van singer-songwriter Mary Lou neemt buitenlandcorrespondent Olaf Koens de zaal mee in zijn wereld. Hij is sinds 2007 journalist in Rusland en Oekraïne en werkt voor RTL Nieuws en De Volkskrant. "In oorlogen is de waarheid het eerste slachtoffer", stelt Olaf Koens. "Dat zie je ook heel sterk in het conflict in Oekraïne en de ramp met de MH17. Volgens de Russen heeft Kiev het toestel neergeschoten, volgens Kiev hebben de Russen dit gedaan. Als journalist kun je eigenlijk alleen nog op je eigen waarneming afgaan."

 

De lange en moeilijke reis naar het rampgebied is Koens het meest bijgebleven. "Onderweg werden we verschillende malen tegengehouden en onder schot genomen. Het rampgebied zelf met overal verspreid lichamen en persoonlijke bezittingen en wrakstukken was pijnlijk om te zien." Vind je ons naïef met onze aandacht voor duurzaamheid, vraagt Jeroen Jansen. "Nee, maar het is totaal anders dan in Rusland. Daar is energie niet schaars. In mijn flat in Moskou was verwarming zonder thermostaat. Dan wordt het zo heet dat je vervolgens de airco aanzet. Dat vindt iedereen heel gewoon."

 

Terug naar boven

 


Zuiniger computers
De derde ronde staat in het teken van duurzaam en sociaal ondernemerschap. Asceline Groot legt uit hoe de ASN Bank duurzaam ondernemen stimuleert via de online communicty Voor de Wereld van Morgen. Jaarlijks organiseert zij de ASN Bank Wereldprijs voor initiatiefnemers met een duurzaam project. Aan tafel zitten Elisha Weeber van Iemand Thuis en Emile Nijssen, winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2012.

 

Emile Nijssen won in 2012 de ASN Bank Wereldprijs in de categorie duurzame energie. Hij nam deel met een project die computers veel zuiniger kan maken. Emile tovert zijn vinding uit een plastic doosje en legt uit hoe het werkt. "Het is een soort usb-stickje dat het verbruik van alle afzonderlijke onderdelen van je computer meet en het energieverbruik aan de hand daarvan met zo'n 50% vermindert. Als je bedenkt dat er in elk huishouden in Nederland vaak meerdere computers staan, scheelt dat toch behoorlijk." Emile heeft inmiddels GreenInvents B.V. opgezet, een bedrijf dat zich specialiseert in het meten en optimaliseren van energieverbruik in elektronica. Zijn droom is een succesvol duurzaam bedrijf.

 

Eenzaamheid verkleinen
Via Iemand Thuis kun je een jongere (student/pas-afgestudeerde) inhuren om bij je langs te gaan voor hulp en klusjes in het huishouden, maar ook  voor de gezelligheid. Iemand Thuis is opgericht door sociologe Channa Bakker, vertelt Elisha Weeber. Zij is bijna afgestudeerd sociologe aan de Universiteit van Amsterdam en coördinator bij Iemand Thuis. "Iemand Thuis wil het sociale probleem van eenzaamheid onder ouderen verkleinen. Als er een hulpvraag is van een oudere dan zorgen wij ervoor dat er een geschikte jongere voor wordt gevonden. Dat werkt."

 

Terug naar boven

 


Anderen inspireren
"Emile en Elisha laten zien dat het echt kan om zelf iets te doen voor een duurzame samenleving", vindt Jeroen. "En koplopers zoals zij stimuleren en inspireren weer andere mensen." "Dat is ook de doelstelling van ASN Wereldprijs", vult Asceline aan. "Met onze community willen we laten zien dat het anders kan. Je kunt een eigen project starten, of een project steunen en zo elkaar verder helpen."

 

Na deze inspirerende verhalen  mag het publiek vragen stellen. Er ontstaat een discussie over de voor- en nadelen van elektrisch rijden of rijden op waterstof, en over de mogelijkheden van kernfusie. "Energie zal nooit maar uit één bron komen", zegt Jeroen. "Als waterstof een serieuze optie is en ook financieel haalbaar, dan staan we daar zeker voor open.“

 

Jeroen Jansen nodigt iedereen tot slot uit voor het evenement MorgenVandaag  op 11 oktober in de Westergasfabriek in Amsterdam. "Wij willen onze klanten en mensen die de wereld willen verduurzamen overal blijven opzoeken en inspireren."

 

Terug naar boven

 


Programma

Tijdschema

19.00   Ontvangst en mogelijkheid voor vragen
20.00   Start programma: Welkom door Leon Verdonschot en Jeroen Jansen
20.15   Gesprek 1: Klimaatambities en de brug naar het grote publiek. Sprekers: Carola Wijdoogen, Timmo Terpstra. Reinier van den Berg leidt het gesprek in.
20.35   Muzikaal optreden Mary Lou
20.40   Gesprek 2: De wereld van Olaf Koens
21.00   Gesprek 3: Voor de wereld van morgen. Met o.a. Elisha Weeber en Asceline Groot
21.20   Gelegenheid tot het stellen van vragen en napraten met muziek van Mary Lou en een borrel

Klimaatambities en de brug naar het grote publiek

Centraal tijdens ASN Live Zwolle staan klimaatambities en de brug naar het grote publiek. Het eerste gesprek gaat over kansen en uitdagingen voor bedrijven die besluiten een bijdrage te leveren aan een beter klimaat.

Carola Wijdoogen
Klimaatambities en de brug naar het grote publiek
20:15 - 20:35

Is programmadirecteur Duurzamer Ondernemen bij NS. Zij zet duurzame mobiliteit op de kaart, zowel binnen als buiten de NS.

Timmo Terpstra
Klimaatambities en de brug naar het grote publiek
20:15 - 20:35

Is sinds 2007 directeur van Koffiebranderij Peeze. Hij is een koploper in duurzaamheid en liefhebber van lekkere koffie, waarbij hij onderneemt vanuit een overtuiging dat MVO werkt. Daarnaast is hij bestuurslid van de Peeze Foundation.

Reinier van den Berg
Klimaatambities en de brug naar het grote publiek
20:15 - 20:35

Is een Nederlands metereoloog. Hij werkt bij Meteo Consult, maar is voor het grote publiek vooral bekend als weerman bij RLT4. Hij doet dit al sinds 1989, waarmee hij de langst presenterende weerpresentator van Nederland is. Verder heeft hij Ecoland.tv opgericht, een digitaal themakanaal over duurzaamheid.

Muzikaal optreden Mary Lou

Mary Lou (in het paspoort Milou Pasveer) is een 21-jarige (26 oktober 1992) singer-songwriter uit Enschede, Overijssel. Ze schrijft kleine, dromerige en lieve liedjes in een pop-folk jasje. Een ding valt je duidelijk op in haar muziek: gevoel.

Mary Lou
Singer-songwriter
20:35 - 20:40

Milou is opgegroeid met muziek. Ze komt uit een muziekliefhebbende familie. In haar naaste familie werd helaas geen muziek gespeeld, maar wel veel gezongen en cd’s gedraaid. Milou zong en dans veel in haar jongere jaren. Ze ging op dansen en dat was haar eerste belevenis van muziek. Milou heeft 8 jaar gedanst. Hoe ouder Milou werd, des te meer ze in aanraking kwam met zingen.

De wereld van Olaf Koens

Olaf Koens, correspondent en journalist in Rusland en Oekraïne, geeft een inkijkje in zijn wereld. Hij vertelt over de liefde voor zijn vak en wat hem drijft om verhalen te vertellen.

Olaf Koens
De wereld van Olaf Koens
20:40 - 21:00

Werkt sinds 2007 als journalist in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie voor RTL Nieuws en De Volkskrant. Hij is tevens auteur van het in 2012 uitgekomen boek Koorddansen in de Kaukasus, waarin hij een overzicht biedt van een van de meest complexe en explosieve regio’s ter wereld.

Voor De Wereld Van Morgen

VDWVM is een platform voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Het gesprek gaat over het belang van sociaal ondernemerschap. Jonge en betrokken ondernemers vertellen over hun ervaringen.

Elisha Weeber
Voor De Wereld Van Morgen
21:00 - 21:20

Is coördinator bij Iemand Thuis, een organisatie die het sociale probleem van eenzaamheid onder ouderen probeert te verkleinen. Elisha zorgt er voor dat wanneer er een hulpvraag is van een oudere er een geschikte jongere voor wordt gevonden. Daarnaast organiseert zij activiteiten waarbij ouderen en jongeren samen worden gebracht, zoals een diner.

Asceline Groot
Voor De Wereld Van Morgen
21:00 - 21:20

Werkt bij ASN Bank en is verbonden aan het duurzaamheidsplatform Voor de Wereld van Morgen. Dit platform heeft als doel gelijkgestemden de kans te bieden elkaar te ontmoeten en te helpen, om samen van een duurzaam idee een succes maken.

Emile Nijssen
21:00 - 21:20

Emile Nijssen won in 2012 de ASN Bank Wereldprijs in de categorie duurzame energie. Hij nam deel met het project MADPSU, een computervoeding die computers tot 30% zuiniger kan maken. Inmiddels heeft hij GreenInvents B.V. opgezet, een bedrijf dat zich specialiseert in het meten en optimaliseren van energieverbruik in elektronica.

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Ik heb vaak in m'n hoofd als ik in de 2e handswinkel loop. waar is min. Rutte het blijste mee: dat ik hier iets koop of dat ik iets in 'n gewone winkel koop, het na 1 jaar weggooi en daarna weer iets nieuws koop. het is natuurlijk wel duidelijk waar hij de voorkeur aan geeft. kopen kopen kopen belangrijk voor de economie, daar zijn we zo afhankelijk van geworden. en dat crieert ook banen, ja dat is werk zoeken, dat is ook zo'n heilige koe waar we volgens mij vanaf moeten. Als we vergelijken met 50 jaar geleden was alles veel rustige. het is nu jachten en jagen. daardoor veel meer verkeer. en het moet allemaal nog veel sneller, ook zo'n ding: de 24 uurs economie, en de winkels liefst heel de week open, wat brengt dat nou??? zo kan ik nog wel even doorgaan. groet jeanne
'n vraag aan min. president Rutte 2 jaar geleden
Geachte heer Wijshake, dank voor uw reactie. We vinden het erg vervelend dat u het zo hebt ervaren. Omdat de ingang van Hedon tegen de foyer aan ligt, hebben we ervoor gekozen met vlaggen buiten, door collega's bemande informatietafels bij de ingang, veel andere collega's verspreid over de foyer en door grote schermen duidelijk te maken dat bezoekers bij onze bijeenkomst waren. Ook hebben we gekozen voor een open inloop met koffie, waarna we om 19.45uur in de zaal zelf zijn begonnen met het programma en een officieel welkom aan onze bezoekers. Misschien is dat niet duidelijk genoeg. Voor volgende evenementen gaan we daarom zeker met uw reactie aan de slag.
ASN Bank 2 jaar geleden
Hedon niet kenende, was ik tegen zeven uur binnen gestapt. Omdat er geen ontvangst was, heb ik aan de garderobe-man gevraagd of ik aan het goede adres was voor ASN. Me voelende als een kat in een vreemd pakhuis ben ik maar ergens gaan zitten. Op zeker moment ook maar koffie gevraagd. Waar blijft nou de ontvangst voor deze? Heen en weer hollende dames met badges ASN geven ook geen idee wat de ontvangst zal zijn. Nadat de koffie over m'n broek gaat heb ik nog een tijd gewacht tot ik totaal geen interesse meer kon opbrengen om te blijven en ik naar huis verlangde. De dames aan de deur, die kennelijk alsnog een verlaat ontvangst-commitee vormden, konden mij om tien voor acht niet meer overhalen te blijven. Jammerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Rudy Wijshake
OP DEZE WIJZE NOOIT WEER 2 jaar geleden
even snel er doorheen gescrold. Ziet er goed uit. Ga zo door! AvdMeer
Anoniem 2 jaar geleden
Dank voor uw leuke reactie. Wij hebben in Zwolle een hele leuke en inspirerende avond gehad waarop we veel betrokken mensen hebben kunnen spreken. We gaan nu eerst kijken naar andere steden in Nederland, maar wie weet komen we in de toekomst nog eens terug.
ASN Bank 2 jaar geleden
Het was een inspirerend geheel, zowel door de sprekers als door de uitwisseling met het publiek. Soepel aan elkaar gebreid door Leon. Goed om erbij te zijn. Volgend jaar weer in Zwolle?
Goeie avond! 2 jaar geleden
Als deze ASN Live-bijeenkomsten in het land een succes zijn, overwegen we om ze vaker te organiseren, verspreid over heel Nederland. Het zuiden en westen van het land willen we dan ook aandoen. Zeker na uw bericht.
ASN Bank 2 jaar geleden
Waarom dit symposium ook niet in het Zuiden en in het westen van het land georganiseerd?
meer! 2 jaar geleden

Poppodium Hedon
Burgemeester Drijbersingel 7
8021 DA Zwolle
038 452 7229

Blog
Irene de Jong
2 Sep 2014
Klimaatverandering wordt vaak met rampscenario’s gepresenteerd.