MorgenVandaag 2015

MorgenVandaag 2015
Keuzes voor de toekomst
za 24 okt
Amsterdam

Inspiratie en verdieping bij MorgenVandaag

Documentairemakers, bankiers, journalisten, muzikanten, ondernemers én een Nobelprijswinnaar boden inspiratie tijdens MorgenVandaag in de Amsterdamse Westergasfabriek. Meer dan duizend klanten en andere belangstellenden waren op het evenement van de ASN Bank afgekomen.

Nobelprijswinnaar strijdt voor glimlach

Ruim tachtigduizend kinderen redde Kailash Satyarthi uit Indiase textielplantages, fabrieken en mijnen. Met hulp van spionnen in criminele organisaties bevrijdde hij ze van een leven in gevangenschap en gaf ze weer een toekomst. Voor zijn werk kreeg Satyarthi in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede. Indrukwekkender kon MorgenVandaag niet beginnen dan met een interview met deze bijzondere man. Presentator en journalist Jelle Brandt Corstius vroeg hem naar zijn drijfveren in zijn strijd tegen kinderarbeid. Al op heel jonge leeftijd stelde Satyarthi onrecht aan de kaak. “Ik zag een jongetje op de straat voor mijn school schoenen poetsen en ik vroeg aan de leraren hoe dat mogelijk was.” Het bleef niet bij vragen stellen. De jonge Satyarthi richtte een bibliotheek op waar arme kinderen studieboeken konden lenen. Vijftig jaar later strijdt hij nog steeds gepassioneerd tegen onrecht. Voor die strijd tegen kinderarbeid brengt hij zelf ook offers. Zijn kantoor werd in brand gestoken en hij werd zelf meerdere malen aangevallen en mishandeld. “Maar mijn eigen lichaam en mijn leven zijn niet belangrijk. Het gaat mij om een glimlach op het gezicht van die kinderen.”

 

Tweehonderd lokale veldwerkers

Na dit boeiende interview konden de ruim duizend bezoekers kiezen uit workshops, lezingen en interviews. De onderwerpen waren divers, maar hadden een gemeenschappelijk thema: hoe kunnen we vandaag werken aan de duurzame wereld van morgen? In de Iglo buiten op het terrein spraken maatschappelijke organisaties die ondersteund worden door de ASN Bank, over hun missie. Rudolf Scheffer van Oxfam Novib vertelde over een project in Nigeria, waar cacaoboeren hulp krijgen om hun productiemethoden te verduurzamen en verantwoord om te gaan met bestrijdingsmiddelen. “Met het geld van de ASN Bank kunnen we bijvoorbeeld tweehonderd lokale veldwerkers inhuren, die op hun brommer langs de boeren rijden om voorlichting te geven.”

Nico Roozen van Solidaridad is actief in Bangladesh, waar hij werkt aan het opbouwen van duurzame katoenproductie. Een moeilijke strijd in een land waar ondernemers en politici buitengewoon corrupt zijn. “De macht ligt voor een heel groot deel bij de kledingproducenten. Slechts drie tot vijf procent van de consumenten laat bij een kledingaankoop duurzaamheid de doorslag geven. Grote bedrijven zullen dus een belangrijke rol moeten spelen.”

 

Slimme ideeën voor een betere wereld

De ASN Bank gelooft dat vernieuwing uit de samenleving komt. Elk jaar maken innovatieve doeners met slimme ideeën voor een betere wereld kans op de ASN Bank Wereldprijs. De top vijftien van kandidaten voor de Wereldprijs 2015 presenteerden zich tijdens MorgenVandaag aan het publiek. Het bedrijf Sustainer bijvoorbeeld bouwt containerwoningen die compleet zelfvoorzienend zijn, met zonnepanelen en waterfilters, zonder aansluiting op de riolering. Duracycle sluit daar mooi op aan: het bedrijf wil batterijen uit elektrische auto’s recyclen die dan wellicht geschikt zijn als energieopslag voor zo’n “sustainer home”. E-Trailer maakt elektrische aandrijving voor caravans, waardoor kampeerders een minder zware auto nodig hebben. “Dan hoeven ze niet meer voor die paar weken per jaar en heel grote auto aan te schaffen”, zegt oprichter Rick Lenssen. “In eerste instantie willen we de caravanmarkt veroveren. Daarna richten we ons op vrachtwagens. Met die aantallen kun je echt een grote verandering teweegbrengen.”

 

Kinderarbeid voor chocopasta

Kun je als belegger bijdragen aan een beter klimaat? Wat betekent het begrip ‘solidariteit’ in de 21ste eeuw? En wat kun je doen tegen kinderarbeid? In het debatcafé kwamen diverse meningen en keuzes over maatschappelijke onderwerpen aan de orde.

 

Documentairemaker Mehmet Ülger maakte de film Kinderarbeid en hazelnoten; 5 jaar later. Het is een indringend portret van kinderen die in de Turkse hazelnotenpluk werken. De noten belanden voor een deel in chocopasta. In die hazelnotenindustrie gaat jaarlijks 2 miljard dollar om. “Ik kwam dit probleem bij toeval op het spoor tijdens een vakantie in Turkije. Aan zee zag ik een tentenkamp met seizoensarbeiders en ging met ze praten. Ik won langzaam hun vertrouwen”, zegt Ülger. Zijn film zette het probleem op de kaart. “De Nederlandse regering heeft nu ook projecten in die regio. Maar het probleem blijft groot. Het is verschrikkelijk. Kinderen moeten niet werken, maar naar school.”

 

Verhalen van echte mensen

Fotojournalist Kadir van Lohuizen was een van de ASN Gasten die, volgens de formule van het bekende tv-programma Zomergasten, door presentator Leon Verdonschot werd geïnterviewd. Van Lohuizen won meerdere malen de Zilveren Camera. Hij publiceerde zijn adembenemende foto’s in onder meer de New York Times en Le Monde. In de Nieuwmarktbuurt werd tijdens de krakersrellen in de jaren zeventig de kiem gelegd voor zijn engagement, blijkt uit zijn eerste fragment uit Andere Tijden. Afgewezen voor de fotoacademie wegens ‘gebrek aan motivatie en kwaliteit’, begon hij te reizen. “Ik werd hierdoor wel gedwongen om na te denken wat ik met mijn foto’s wilde. De boosheid om de afwijzing was bovendien een belangrijke drijfveer om echt te laten zien wat ik waard was.”
Van Lohuizen stelt maatschappelijke thema’s aan de kaak, zoals migratie en klimaatverandering. Hij maakte vele reportages in conflictgebieden in Afrika en het Midden-Oosten. Over migratie wilde hij graag een ander verhaal vertellen. Daarom reisde hij onder meer naar Alaska, waar hij per toeval in een afgelegen gebied bij min veertig graden een migrantenfamilie aantrof. “Het zijn echte mensen die hun verhaal vertellen.”

 

Grondstoffen van een telefoon

Bij Kwestie van MorgenVandaag kwam aan het einde van de middag Bas van Abel van Fairphone langs. Fairphone maakt een smartphone met zo min mogelijk grondstoffen uit mijnen in conflictgebieden. Ook zet het bedrijf zich in voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in fabrieken. “Dit verhaal gaat niet alleen over een mobiele telefoon, maar over de hele keten”, stelt van Abel. Zelf is hij bij de aanschaf van spullen en kleding ook veel bewuster geworden. Maar hij beseft dat je als consument niet alles goed kunt doen. “Ik vind dat we niet te dogmatisch moeten zijn.”

 

Directeuren Ewoud Goudswaard en Joyce van der Est van de ASN Bank waren onder de indruk van het grote aantal bezoekers die op zaterdagmiddag naar de Westergasfabriek waren gekomen. Tijdens de plenaire afsluiting van MorgenVandaag blikte hij terug op een geslaagde dag. Goudswaard: “Het maakte mij klein en nederig om Nobelprijswinnaar Satyarthi te horen spreken. Een verhaal dat inspireert. Hiervan neem ik zeker iets mee in mijn werk.”

 

Foto's: Walter Sietinga en Gerrit de Heus

Programma

Opening

Nobelprijswinnaar Satyarti wordt geïnterviewd door Jelle Brand Corstius.

Kailash Satyarthi
13:00 - 13:50

Mensenrechtenactivist Satyarthi strijdt sinds 1980 tegen kinderarbeid en kinderslavernij. Hij bevrijdde tienduizenden kinderen uit mijnen, plantages en textielfabrieken. Volgens het Nobelcomité is Satyarthi met zijn vreedzame, moedige protest tegen kinderarbeid in de voetsporen getreden van Mahatma Gandhi. Zijn verhaal is een voorbeeld van de solidariteit die onmisbaar is om een duurzame, rechtvaardige wereld te realiseren.

Jelle Brandt Corstius
13:00 - 13:50

Jelle Brandt Corstius is correspondent, publicist en programmamaker. Na twee televisieseries over het leven van de gewone Rus vandaag de dag, maakte hij in 2012 en 2013 de reportageserie Van Bihar tot Bangalore over India. Hierin probeert Jelle India te begrijpen en dan met name de enorme verschillen tussen arm en rijk. Momenteel is zijn nieuwste documentaireserie Grensland te zien op tv. Naar aanleiding van de crisis op de Krim onderzocht Jelle de relatie tussen Rusland en zijn buurlanden.

Kwesties

Het programmaonderdeel ‘Kwesties’ behandelt grote thema’s die belangrijk zijn voor de bank, en gaat in op de dilemma’s die daarbij horen. Onderwerpen die aan bod komen zijn solidariteit in Europa en de financiële sector, duurzaam ondernemen, ketenverantwoordelijkheid en mensenrechten.

Marijke Roskam
14:15 - 17:15

Marijke Roskam is presentatrice bij BNR Nieuwsradio. Daar presenteert zij programma’s over innovatie, ondernemerschap en economie.

Hansje van der Zwaan
14:15 - 14:45

Hoe kan een bank bijdragen aan een duurzame samenleving? Dat is een van de vragen waar Hansje van der Zwaan als senior adviseur duurzaamheidsbeleid bij de ASN Bank zich mee bezig houdt. Zij formuleert onder andere de bijzondere beleggingscriteria die voortvloeien uit de missie van de ASN Bank. Deze criteria, gericht op mensenrechten, klimaat en biodiversiteit, vormen het uitgangspunt bij de beslissing van de bank over duurzame beleggingen en investeringen.

Caroline de Gruyter
15:15 - 15:45

Caroline de Gruyter is correspondent Europese zaken voor NRC Handelsblad. Aanvankelijk vanuit Brussel, maar tegenwoordig vanuit Wenen, bericht ze over de Eurocrisis, Griekenland en de huidige migratiekwestie. In mei 2015 verscheen haar boek Zwitserlevens: De nieuwe politieke realiteit in Europa, een gedetailleerde beschrijving van de strijd tussen globalisatie en democratie in een klein Zwitsers dorpje.

Bas van Abel
16:15 - 16:45

Bas van Abel is een van de oprichters van Fairphone, een initiatief om een mobiele telefoon zo eerlijk en duurzaam mogelijk te produceren. Er wordt daarom zoveel mogelijk gebruik gemaakt van conflict-vrije grondstoffen die onder goede werkomstandigheden zijn verkregen. Door middel van crowdfunding werd de eerste productie in 2013 gerealiseerd. In juni 2015 werd de Fairphone 2 gelanceerd. Van dit modulaire model zijn alle componenten na te bestellen en vervangbaar.

ASN Gasten

Leon Verdonschot interviewt gasten over wat hun drijft, en de manier waarop duurzaamheid een rol speelt in hun leven, aan de hand van door henzelf gekozen beeldfragmenten.

Leon Verdonschot
19:00 - 19:15

Leon Verdonschot is schrijver, presentator, journalist, radiomaker en columnist. Hij was presentator bij Wintergasten en schrijft regelmatig voor De Groene Amsterdammer. Hij is de vaste presentator van ASN Live. In 2015 verschenen een roman en een documentaire van zijn hand.

Arjan Postma
14:00 - 14:45

Boswachter Arjan Postma heeft een passie voor de Nederlandse natuur. Hij studeerde geschiedenis maar kwam er al snel achter dat hij eigenlijk liever buiten wilde zijn. Als geboren verteller brengt hij zijn enthousiasme en kennis graag over op anderen. Hij treedt hij op in tv-programma's, geeft lezingen en rondleidingen, schrijft boeken en start in 2016 met het geven van theatercolleges.

Tineke Ceelen
15:00 - 15:45

Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van de Stichting Vluchteling. Ze werd opgeleid als cultureel antropoloog en heeft voor verschillende hulporganisaties gewerkt, zowel in de noodhulp, als in de ontwikkelingssamenwerking. Zo was ze het hoofd van de afdeling uitzendingen van Memisa. Daarna werkte ze als programma coördinator voor het Rode Kruis in Tibet en voor Stichting Nederlandse Vrijwilligers in Kameroen. In 2009 schreef ze het boek ‘Hier en daar een crisis’ over haar ervaringen.

Kadir van Lohuizen
16:00 - 16:45

Kadir van Lohuizen heeft in zijn twintigjarige carrière als fotojournalist vele thema's en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten Aderen, over de zeven wereldrivieren, en Diamond Matters, over de diamantindustrie. Van Lohuizen heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards.

Voor de Wereld van Morgen (VDWVM) podium

Elke vernieuwing begint klein. Met een goed idee, een groep enthousiaste mensen en de wil om iets te veranderen. De ASN Bank gelooft dat vernieuwing uit de samenleving komt. Daarom organiseert de bank de ASN Bank Wereldprijs. Deelnemers volgen een traject met coaching, training en publieke presentatie, en de laatste vijf finalisten winnen een geldbedrag om hun idee verder te ontwikkelen. Eerdere winnaars waren onder andere de eerlijke telefoons van Fairphone en biologische tampons en maandverband van Yoni. Op het VDWVM-podium krijgen finalisten van de Wereldprijs van voor de wereld van morgen de kans zich te presenteren aan het publiek. Vijftien innovatieve sociale ondernemers pitchen hun idee voor een betere wereld aan de bezoekers van MorgenVandaag. De finale vindt plaats op 19 november.

Jelte Sondij
14:00 - 16:45

Jelte Sondij is één van de vaste gezichten van het BNN-VARA programma RamBam en is iedere woensdag op donderdagnacht met Kees Dorresteijn te horen met dé journalistieke hitlijst van Radio 1: Topradio. Daarnaast presenteert hij ieder jaar TV Lab en was hij voorheen te zien in de Social Club en als Jakhals in De Wereld Draait Door.

Asceline Groot
14:00 - 15:00

Asceline Groot is senior adviseur communicatie bij de ASN Bank en verantwoordelijk voor sponsoring en het onlineplatform 'Voor de Wereld van Morgen'. Daarnaast is ze PhD kandidaat bij de Radboud University, waar ze onderzoek doet naar de effecten van sociaal ondernemerschap op de maatschappij. Verder is Asceline auteur van het 'Het Nieuwe Groen' and co-auteur van 'Dromen voor Altijd'.

ASN Klimaatuniversiteit

2015 is het jaar van het nieuwe klimaatverdrag, waarin de klimaatafspraken voor de toekomst worden vastgelegd. In december vindt in Parijs de eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats: de zogenaamde COP21. Hier moeten landen het eens worden over het nieuwe klimaatverdrag. In het jaar van de klimaat top krijgt het onderwerp een prominente plek tijdens MorgenVandaag, in de vorm van een Klimaatuniversiteit.

Ynzo van Zanten
13:50 - 16:55

Ynzo van Zanten is econoom, ondernemer en initiatiefnemer van Green Inc. Hij was eerder verantwoordelijk voor de lancering van het merk innocent drinks in Europa. Tegenwoordig verzorgt hij brainstorms, workshops, lezingen en trainingen op het vlak van duurzaamheid, strategie en communicatie. Daarnaast is Ynzo docent Sustainable Leadership & Entrepreneurship, en docent/coach Ondernemerschap, aan de Hogeschool van Amsterdam.

Yoeri van Alteren
15:00 - 16:00

Yoeri van Alteren is oprichter van de website Duurzaambedrijfsleven.nl en directeur van C30 Projecten, een onderneming die bedrijven helpt bij de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. DuurzaamBedrijfsleven is de belangrijkste nieuwsbron over duurzaam ondernemen en Cleantech voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Piet Sprengers
15:00 - 16:00

Piet Sprengers is Hoofd duurzaamheidsbeleid- en onderzoek van de ASN Bank. Samen met zijn team bepaalt hij aan de hand van verschillende criteria waar de bank wel en niet in investeert. Deze keuzes zijn belangrijk om de duurzame ambities van de bank te realiseren. Sprengers is tevens oprichter van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Michel Rentenaar
15:00 - 16:00

Michel Rentenaar is Klimaatgezant van Nederland en waarnemend directeur van de Directie Klimaat, Energie, Milieu en Water bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Hij speelt een belangrijke rol tijdens de Klimaattop die in december 2015 in Parijs wordt gehouden. Eerder werkte Rentenaar voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Jemen, Egypte, Irak, Afghanistan, Oeganda, Libië en de Palestijnse gebieden.

Maarten Loonen
13:50 - 16:50

Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Daar doet hij onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving. Door de jaren ziet hij daar de gevolgen van klimaatverandering. Maarten Loonen is initiatiefnemer en expeditieleider van de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Als poolonderzoeker is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Debat: Hoe draag ik als belegger bij aan een beter klimaat?

De ASN Bank wil in 2030 klimaatneutraal zijn. De ASN bank belegt daarom in ondernemingen, overheden en projecten die mensen- en arbeidsrechten, natuur en klimaat respecteren. Maar wat is eigenlijk de relatie tussen beleggen en klimaat? Economische groei gaat in veruit de meeste gevallen ten koste van het milieubehoud. Kan groei wel groen zijn? Hoe kunnen we groei en duurzaamheid aan elkaar verbinden?

Duurzaam beleggen. Beleggers en banken hebben hierin verschillende keuzes. Beleg je alleen in ondernemingen die reeds voldoen aan de duurzaamheidscriteria? Of kan je als aandeelhouder invloed uitoefenen op de koers van een bedrijf? Waar zit de grens? En hoe stimuleren we aandeelhouders om (klimaat)activistisch te beleggen?

Eric Smit
14:00 - 14:50

Eric Smit is hoofredacteur van Follow the Money, een multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek. Het platform doet onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee schade aanrichten aan grote groepen in de samenleving. Follow the money kaart zaken aan en brengt mogelijke oplossingen in beeld.

Bas-Jan Blom
14:00 - 14:50

Bas-Jan Blom is als directeur ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. verantwoordelijk voor de beleggingsfondsen van de ASN Bank, en als eindverantwoordelijke van de afdeling ASN Vermogensopbouw voor het spaarbedrijf van de bank.

Mark van Baal
14:00 - 14:50

Mark van Baal is oprichter van Follow This. Follow This wil de wereld sneller duurzaam maken door Shell te bewegen een duurzaam energiebedrijf te worden. De organisatie stimuleert mensen om aandeelhouder van Shell te worden en bij aandeelhoudersvergaderingen massaal te pleiten voor de verduurzaming van de energiegigant.

Paul Koster
14:00 - 14:50

Paul Koster is directeur van Beleggersvereniging VEB. Sinds 1924 behartigt beleggersvereniging VEB de belangen van beleggers. De vereniging laat onder andere haar stem horen via de media en voert actie bij aantoonbare misstanden bij beursondernemingen. Eerder was Koster bestuurder van de AFM en chief compliance officer van de Amsterdamse beurs.

Prof. Harm-Jan de Kluiver
14:00 - 14:50

Professor Harm-Jan de Kluiver is Algemeen secretaris van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO). De Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) is in de jaren tachtig opgericht als vereniging van beursgenoteerde ondernemingen. De leden van de VEUO vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 95% van de beurswaarde van de Nederlandse fondsen op NYSE Euronext Amsterdam (exclusief beleggingsfondsen). De Kluiver is tevens hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Debat Solidariteit in de 21e eeuw

Solidariteit evalueert met de tijd mee onder druk van sociologische veranderingen, maar ook sociaal economische veranderingen. Arbeidscontracten bieden minder zekerheid, zorg is niet meer voor iedereen toegankelijk, verzekeringspremies worden gebaseerd op risico’s.

In het debat gaan we op zoek naar hoe solidariteit zich blijft ontwikkelen. Welke obstakels komen we tegen bij het proberen te behouden van solidariteit in een veranderende samenleving? Wat is de betekenis van het begrip solidariteit in de toekomst? Hoe organiseren we solidariteit in de 21e eeuw?

Felix Rottenberg
16:00 - 16:50

Felix Rottenberg is bestuurder, raadgever, moderator en programmamaker. Tijdens het kabinet- Den Uyl was hij landelijk voorzitter van de Jonge Socialisten. Rottenberg is oprichter van De Balie, een centrum voor cultuur en politiek dat een non-conformistische debattraditie in Nederland introduceerde. Rottenberg is tevens bekend door zijn werk voor Tegenlicht en zijn politieke columns in het Parool.

Yvonne Zonderop
16:00 - 16:50

Yvonne Zonderop is onafhankelijk journalist, gespreksleider en bestuurder. Ze is vaste medewerker van De Groene Amsterdammer en columnist bij de SER. Ze is lid van de Raad van Commissarissen van de FD Mediagroep en journalistiek toezichthouder bij de NOS. Daarnaast is ze bestuurslid bij De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie, en bij De Onderzoeksredactie. Ze is voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

Abeltje Hoogenkamp
16:00 - 16:50

Abeltje Hoogenkamp is predikant bij de Protestantse kerk en was geestelijk verzorger in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Ze is bedenker en initiatiefnemer van het succesvolle project 'De Preek van de Leek', waarbij ze bijzondere bekende Nederlanders - gelovig of juist niet - voor één keer de kansel liet beklimmen. In samenwerking met COC, ProGay en de Protestantse Kerk Amsterdam organiseerde ze de eerste Gay Pride-kerkdiensten.

Job van Amerongen
16:00 - 16:50

Job van Amerongen is Psychiatrisch verpleegkundige, politicoloog en lid van de PvdA. Eerder was hij lid van de stadsdeelraad Amsterdam Oud-Zuid. Zijn opinie artikelen over de ouderenzorg zijn onder andere te lezen in Het Parool en de Volkskrant.

Pieter Hilhorst (onder voorbehoud)
16:00 - 16:50

Pieter Hilhorst is politicus, politicoloog en publicist. Van 2012 tot 2014 was hij wethouder van financiën, onderwijs en jeugdzorg van Amsterdam. Hij is tevens de grondlegger van het Broodfonds, een alternatief voor de reguliere verzekering, waarbij zelfstandigen maandelijks geld inleggen om elkaar te steunen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

De Verdieping

Tijdens De Verdieping laten de maatschappelijke partners van de ASN Bank zien hoe zij concreet bijdragen aan de strijd tegen kinderarbeid en de wapenindustrie, en het bevorderen van duurzame energie, zorg & welzijn en eerlijke handel.

 

 

Eerlijke handel, tegen kinderarbeid & duurzame energie
13:50 - 14:50

Eerlijke handel
Door Oxfam Novib en Solidaridad

 

Tegen kinderarbeid
Door Cordaid en Plan Nederland

 

Duurzame energie
Door Natuur & Milieu en Urgenda

Tegen wapenindustrie en zorg & welzijn
16:10 - 16:55

Tegen wapenindustrie
Door War Child en Amnesty International

 

Zorg & welzijn
Door Nationaal Ouderenfonds, KNGF Geleidehonden en Nationaal Fonds Kinderhulp

Kinderarbeid in Turkije

Monique Messelink van de ASN Bank interviewt Mehmet Ülger over de documentaires die hij afgelopen jaren maakte over kinderarbeid in Turkije. Mehmet: “Het doet pijn om kinderen te zien werken. De hazelnoten die zij plukken, eten wij in onze chocopasta. De katoen die zij plukken, dragen wij als T-shirt. En de schoenen die zij maken, lopen wij uit. Zo dichtbij is Turkije in ons dagelijks leven. Kinderen horen simpelweg op school te zitten.”  In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen.

De hele middag is een tentoonstelling van Mehmet Ülger te zien in de Gashouder. Zijn foto's vertellen het journalistieke verhaal over kinderarbeid in allerlei Turkse sectoren.

Mehmet Ülger
Mehmet Ülger
15:15 - 15:45

Mehmet Ülger is vanaf 2010 samen met Astrid van Unen bezig met onderzoek naar kinderarbeid in Turkije. Ze maakten diverse documentaires over deze kinderen. In de meest recente docu laten ze de veranderingen zien van  kinderarbeid in de hazelnotensector in Turkije sinds 2010.

Afsluiting

We sluiten MorgenVandaag centraal af met een terugblik en een ‘spoken word’ door artiest en taaltovenaar Derek Otte.

Derek Otte
18:00 - 18:00

‘Schijvenaar en Sprekenaar’ Derek Otte (1988) is spoken word artiest. Hij werkt als huisdichter bij radiozender FunX, is organisator en host van het literaire podium 'Paginagroots' en doet voordrachten met spoken word en proza. Hij was eerder te zien bij o. a. TEDx, DWDD, Jinek, Woorden Worden Zinnen,‘Nuff Said Antwerpen en het Harry Mulisch Festival.

U kunt hieronder uw reactie kwijt.
CAPTCHA

Om spam te voorkomen vragen wij u de onderstaande code in de afbeelding over te typen. *

Mooi programma in een prettige setting. Prima!
Koen Klooster 1 jaar geleden
my husband and me came especially forkailash & Jell Brandt Corsyus. Kailash was our neigbouthoodfamily in India. Jelle Brandt Corsyus we like him very much for his character.he is very empathic with a lot of respect for people and has a human soul. only than you can make programms about India and Rusland. If all the people shoulb be like them there was no war. thank you ASNbanc for organising many greetings
Vijaya Lakhsmi Bhupathy Rengasamy 1 jaar geleden
wat een top organisatie, inlichtingen & program ! wij zijn blij, in deze tijd zeker, met zo'n Organisatie. maar ook niet anders verwacht van de ASN, ook al is zij een bank !!
Carel Bovelander 1 jaar geleden
Leuk dat jullie de dag organiseren maar jammer dat veel foto's hierboven in programma niet de sprekers voorstellen!!
Mw B. Filbry 1 jaar geleden
Het evenement van 24 oktober begint om 13:00 uur, maar hoe laat het is afgelopen heb ik niet kunnen vinden.
Frans Verhulst 1 jaar geleden
Beste mijnheer, mevrouw, over de keuzes die wij vandaag maken is er een goede Youtube video die ook de jongeren zal aanspreken; Dear Future Generations: Sorry https://www.youtube.com/watch?v=eRLJscAlk1M Groet, Paul Zuur
Paul; Zuur 1 jaar geleden
Beste Mieke, we willen zoveel mogelijk in heel Nederland ons gezicht laten zien. Daarom organiseren we door het jaar heen bijeenkomsten in het land. Afgelopen periode zijn we met de ASN Live-bijeenkomsten bijvoorbeeld in Groningen, Nijmegen, Eindhoven en Zwolle geweest. Op deze website vind je daar ook verslagen van. En we staan natuurlijk open voor suggesties. MorgenVandaag organiseren we dit jaar in Amsterdam, volgend jaar misschien in een andere stad. Vriendelijke groet, team MorgenVandaag ASN Bank.
ASN Bank 1 jaar geleden
Waarom nou weer in Amsterdam, ik neem aan dat de ASN ook veel klanten heeft in de rest van het land, het zou logischer zijn om een meer centrale plek te kiezen.
Mieke Loeffen 1 jaar geleden
Beste Hannah, aanmelden kan via de blauwe knop 'aanmelden' rechtsbovenn op deze pagina. We houden je dan op de hoogte via e-mail of post. Vriendelijke groet, team MorgenVandaag ASN Bank
ASN Bank 1 jaar geleden
Kan ik mij ook aanmelden langs deze weg. Ik heb geen Facebook, ik twitter niet en heb ook geen LinkedIn.
Hannah Smit 1 jaar geleden

Westergasfabriek
Klönneplein 1
1014 DD Amsterdam
020- 586 0710

Blog
Yvonne Zonderop
16 Oct 2015
Yvonne Zonderop verzorgt tijdens MorgenVandaag de inleiding van het debat over solidariteit in de 21e eeuw.  
Blog
Yoeri van Alteren
8 Oct 2015
De hele wereld maakt zich op voor de klimaattop in Parijs, aan het einde van dit jaar.